Probiotický potenciál bakterií produkujících bakteriociny - Hrala, Matěj; Bosák, Juraj, 1983-; Masarykova univerzita. Biologický ústav (2015)
Probiotické bakterie působí prospěšně na zdraví člověka mnoha směry. Jedním z nich může být produkce bakteriocinů. Schopnost produkovat bakteriociny dává bakterii výhodu oproti ostatním kmenům, a ta tak může lépe osídlit komenzální mikrobiom člověka i zvířat. Pomocí bakteriocinů pak probiotika mohou tělo ochránit před invazí patogenních bakterií nebo mohou pomoci s léčbou již rozšířené infekce. Léčba pomocí bakteriocinů je ve srovnání s dnes používanou antibiotickou léčbou mnohem šetrnější, protože téměř nenarušuje ostatní komenzální mikroflóru, a dokáže zacílit pouze určitý patogenní kmen bakterie. Tato práce popisuje studie zabývající se interakcí probiotických bakterií produkujících bakteriociny a nejčastějších patogenních bakterií. Zahrnuje studie zabývající se jak gram-pozitivními, tak gram-negativními bakteriemi a ukazuje možnosti jejich využití jak ve veterinární, tak v humánní medicíně. Čtenář tak získá přehled o možnostech využití probiotických kmenů produkujících bakteriociny
Probiotic bacteria provide beneficial effects on human health in many ways. One of them can be bacteriocin production. The ability to produce bacteriocins gives a bacterium an advantage against other strains and the bacterium is then able to expand in both human and animal commensal microbiome. By bacteriocin production, probiotics can protect the body from an invasion of pathogenic bacteria or can help with the treatment of infection. In comparison with currently used antibiotic treatment the treatment by bacteriocins is gentler as it does not affect the commensal microflora and is able to target specific pathogenic bacteria. This review describes studies investigating the interaction of bacteriocin-producing probiotic bacteria and the most common pathogenic bacteria. It includes studies investigating both gram-positive and gram-negative bacteria and shows the possibilities of their use in veterinary and human medicine. The reader gains an overview of the application possibilities of
Vedoucí práce: Juraj Bosák
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: bakteriociny; patogenní bakterie; probiotika; rezistence vůči antibiotikům; antibiotics resistance; bacteriocins; pathogenic bacteria; probiotics; bakalářské práce; bachelor's theses