Probiotický potenciál bakterií produkujících bakteriociny - Hrala, Matěj (2015)
Probiotické bakterie působí prospěšně na zdraví člověka mnoha směry. Jedním z nich může být produkce bakteriocinů. Schopnost produkovat bakteriociny dává bakterii výhodu oproti ostatním kmenům, a ta tak může lépe osídlit komenzální mikrobiom člověka i zvířat. Pomocí bakteriocinů pak probiotika mohou tělo ochránit před invazí patogenních bakterií nebo mohou pomoci s léčbou již rozšířené infekce. Léčba pomocí bakteriocinů je ve srovnání s dnes používanou antibiotickou léčbou mnohem šetrnější, protože téměř nenarušuje ostatní komenzální mikroflóru, a dokáže zacílit pouze určitý patogenní kmen bakterie. Tato práce popisuje studie zabývající se interakcí probiotických bakterií produkujících bakteriociny a nejčastějších patogenních bakterií. Zahrnuje studie zabývající se jak gram-pozitivními, tak gram-negativními bakteriemi a ukazuje možnosti jejich využití jak ve veterinární, tak v humánní medicíně. Čtenář tak získá přehled o možnostech využití probiotických kmenů produkujících bakteriociny