Aplikace sorpční extrakce na míchadélku (SBSE) pro monitorování alkylfosfátů a pižmových látek ve vodním prostředí - Sobotka, Jaromír; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2015)
Bakalářské práce poskytuje přehled o analytických postupech stanovení organických znečišťujících látek ve vzorcích vodního prostředí metodami sorpční mikroextrakce s důrazem na techniku sorpční extrakce na míchadélku (SBSE). Dále bylo cílem provést nastavení extrakčních podmínek SBSE tak, aby umožnily stanovení koncentrace zpomalovačů hoření na bázi alkylfosfátů a pižmových látek ve vodných vzorcích. Bylo využito sorpční techniky SBSE v kombinaci s termální desorpcí, plynovou chromatografií a hmotnostně selektivní detekcí (TDU-GC/MS).
The bachelor thesis provides an overview of analytical procedures for measurement of organic pollutants in samples of the aquatic environment using methods of sorptive microextraction, with the emphasis on the stir bar sorptive extraction (SBSE) technique. Further, the aim was to setup extraction conditions of SBSE in order to allow determination of alkylphosphate flame retardants and musks compounds. The SBSE extraction technique was used in combination with thermal desorption, gas chromatography and mass selective detection (TDU-GC/MS).
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: fosfáty; hmotnostní spektrometrie; mikroextrakce na pevné fázi; organické znečišťující látky; plynová chromatografie; sorpce; znečištění vod; gas chromatography; mass spectroscopy; organic pollutants; phosphates; sorption; water pollution; Solid Phase Microextraction; bakalářské práce; bachelor's theses