Trofická nika a lovecká úspěšnost araneofágního druhu pavouka rodu Lampona - Michálek, Ondřej, 1947-; Pekár, Stano, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2015)
Trofická specializace může být hnací silou k evoluci specifických adaptací u predátorů, obzvláště loví-li nebezpečnou kořist. U araneofágních pavouků, tj. pavouků lovících jiné pavouky, je kořist nebezpečná, jelikož disponuje účinnými zbraněmi, jako jsou jed a hedvábné vlákno. Z toho důvodu se u araneofágních specialistů vyvinula řada přizpůsobení, která jim lov této kořisti umožňují. Cílem této diplomové práce bylo prozkoumat trofickou niku a vybrané aspekty predačního chování u araneofágmího specialisty Lampona murina ve srovnání s fylogeneticky příbuzným generalistou Drassodes lapidosus. U L. murina se prokázala užší potravní nika s dominancí pavoučí kořisti, zatímco u D. lapidosus byla nika široká. L. murina měla také vyšší úspěšnost v lovu pavouků větších než predátor. Porovnání efektivnosti paralýzy dvou typů kořisti (pavouk a cvrček) ukázalo, že jed L. murina byl účinnější pro oba typy kořistí oproti jedu D. lapidosus. Prozkoumání strategie lovu odhalilo, že L. murina spoléhala
Trophic specialization among predators may be the driving force behind the evolution of specific adaptations, especially if the prey is dangerous. The prey of araneophagous spiders (i.e. spiders hunting other spiders) is dangerous because it possess weapons such as venom and silk. Therefore araneophagous specialists have evolved many adaptations, which allow hunting such a prey. The aim of this master’s thesis was to explore trophic niche and selected aspects of predation of araneophagous specialist Lampona murina in comparison with related generalist Drassodes lapidosus. L. murina had narrow trophic niche with dominance of spider prey, while the niche of D. lapidosus was wide. L. murina also captured spiders bigger than itself with higher success. Comparison of paralysis latency of two prey types (spider and cricket) revealed the venom of L. murina was more effective for both prey types than the venom of D. lapidosus. Investigation of hunting strategy showed L. murina relied on graspi
Vedoucí práce: Stanislav Pekár
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: ekologická nika; pavouci; potravní řetězce; ecological niche; food chains (ecology); spiders; diplomové práce; master's theses