Trofická nika a lovecká úspěšnost araneofágního druhu pavouka rodu Lampona - Michálek, Ondřej, 1947- (2015)
Trofická specializace může být hnací silou k evoluci specifických adaptací u predátorů, obzvláště loví-li nebezpečnou kořist. U araneofágních pavouků, tj. pavouků lovících jiné pavouky, je kořist nebezpečná, jelikož disponuje účinnými zbraněmi, jako jsou jed a hedvábné vlákno. Z toho důvodu se u araneofágních specialistů vyvinula řada přizpůsobení, která jim lov této kořisti umožňují. Cílem této diplomové práce bylo prozkoumat trofickou niku a vybrané aspekty predačního chování u araneofágmího specialisty Lampona murina ve srovnání s fylogeneticky příbuzným generalistou Drassodes lapidosus. U L. murina se prokázala užší potravní nika s dominancí pavoučí kořisti, zatímco u D. lapidosus byla nika široká. L. murina měla také vyšší úspěšnost v lovu pavouků větších než predátor. Porovnání efektivnosti paralýzy dvou typů kořisti (pavouk a cvrček) ukázalo, že jed L. murina byl účinnější pro oba typy kořistí oproti jedu D. lapidosus. Prozkoumání strategie lovu odhalilo, že L. murina spoléhala