Jednorozměrné dynamické lineární modely v analýze časových řad - Hůlková, Kateřina (2015)
V této bakalářské práci se zabýváme dynamickými lineárními modely, které jsou speciálním případem stavově-prostorových modelů. Nejprve teoreticky popíšeme problematiku časových řad, lineárního regresního modelu, dynamického lineárního modelu a Kalmanova filtru. Následně aplikujeme vyložené postupy na analýzu reálných časových řad v programovacím prostředí R. Srovnáme výsledky těchto tří modelů: modelu lokální hladiny, modelu lokálního lineárního trendu a základního strukturálního modelu. Prověříme jejich vhodnost a přesnost predikce.