Historie a šíření populací sysla obecného (Spermophilus citellus) - Hánová, Alexandra (2015)
V této diplomové práci se věnuji studiu postglaciálního šíření živočichů vázaných na otevřená stepní stanoviště. Rozšíření evropské fauny, které dnes pozorujeme, je odrazem pleistocénní dynamiky šíření silně ovlivněné posledním glaciálním maximem (LGM). Sysel obecný (Spermophilus citellus) je typickým zástupcem stepní fauny, vyžadujícím specifické stanovištní podmínky. Pro studium historie a šíření stepních živočichů je tedy ideálním modelovým organismem. Analýza genetické struktury 915 jedinců z 52 lokalit pokrývajících celý současný areál výskytu tohoto hlodavce (na základě 12 mikrosatelitových lokusů) ukázala rozdělení na tři skupiny populací - severovýchodní, severozápadní a jižní. K objasnění vztahů mezi těmito skupinami populací a stanovení pravděpodobného scénáře šíření byla použita metoda Approximate Bayesian Computation (ABC). Tento přístup umožňuje výpočet aposteriorních pravděpodobností testovaných evolučních scénářů na základě srovnání reálného datasetu s daty simulovanými