Absorpce organických polutantů v gastrointestinálním traktu - Partyková, Martina (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na vyvinutí metody studia absorpce organických polutantů v gastrointestinálním traktu. Teoretická část se zabývá přehledem organických polutantů a jejich vlivy na zdraví člověka, metodikou studia přestupu látek v tenkém střevu, především in vitro metodou, která byla využita při provádění experimentů a stavbou i funkcí jednotlivých orgánů gastrointestinálního traktu, zvláště pak na tenké střevo a jeho funkce. Experimentální část se zabývala realizací in vitro metody v systémemu Franzových cel, které byly využívány pro výzkum přestupu látek přes membránu. Jako membrána bylo použito tenké střevo z jatečních prasat. Z výsledků analýz je zřejmé, že dochází k přestupu látek přes střevo do krevního řečiště, přičemž do něj snadněji pronikají látky s nižší hodnotou log Kow. Ze sledovaných látek jde o isomery hexachlorcyklohexanu. Navržené schéma experimentů prokázalo možnost využití metodiky pro ex vivo studium transferu organických xenobiotik na pracovišti REC