Modifikace nukleových kyselin pomocí redoxně značených nukleosidů a jejich voltametrická detekce - Trošanová, Zuzana (2015)
Tato diplomová práce se zabývá studiem elektrochemického chování nové elektrochemické DNA redox značky 5'-(4-azidofenyl)deoxyadenosinu (dAPA) a DNA modifikovaných pomocí trifosfátů dAPA (dAPATP) a 5'-(4-azidofenyl)deoxycitidinu (dCPATP) na rozhraní mezifází rtuť-vodný elektrolyt. Pomocí cyklické voltametrie byl zkoumán vliv pH na redukci dAPA na visící rtuťové kapkové elektrodě (HMDE) v Britton - Robinsově (BR) pufru jako základním elektrolytu (pH 2 - 12) a nalezeny limity detekce (LOD). Díky adsorpci řízenému elektrodovému procesu dAPA na HMDE, který byl potvrzen lineární závislostí výšek píku dAPA na rýchlosti polarizace elektrody, byla vypracována elektroanalytická metoda stanovení dAPA pomocí adsorptivní rozpoušťěcí voltametrie v BR pufru pH 5,0 a 7,0. Tato metoda možňuje stanovit dAPA s LOD 20 nM a 8 nM při pH 5,0 a 7,0.