Comet assay: nové trendy a aplikace v testování genotoxicity - Hložková, Lucie (2015)
Denně lidé přicházejí do styku s mnoha chemickými látkami a mnohdy si ani neuvědomují, jaký vliv mohou mít tyto látky na jejich zdraví. Proto je nutné zabývat se testováním jejich potenciálních toxických efektů. V této bakalářské práci je uveden a diskutován souhrn nejnovějších trendů v používání metody testovaní genotoxicity chemických látek známé jako Comet assay, srovnání softwaru používaného k jejímu vyhodnocení a optimalizace standardního operačního postupu. Výstupem je taktéž zavedení této optimalizované metody do laboratoří RECETOX. Cílem praktické části je pak stanovení genotoxicity ethylhexylpara-methoxycinamátu (EHMC), který je používán jako UV filtr v mnohých opalovacích krémech. Používání těchto opalovacích krémů vede k uvolňování EHMC do vod. Proto je v práci zahrnut i seznam možných reakcí a tedy i produktů vznikajících z EHMC. U těchto produktů je pak diskutována i jejich potenciální toxicita.