Benzylaminopurin jako nový prekurzor pro léčivo - Laskafeld, Ondřej; Třísková, Iveta; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá elektrochemickým studiem 6 - benzylaminopurinu a jeho chlorovaných derivátů na pencil grafitové elektrodě (PeGE) s využitím voltametrických metod. Kromě běžných voltametrických metod, jako jsou cyklická voltametrie (CV) nebo voltametrie s lineárně se měnícím potenciálem (LSV), byla v práci využita i nová metoda, eliminační voltametrická procedura (EVP), jež představuje vhodný nástroj pro zcitlivění elektroanalytické detekce. Z hlediska významné role kovových komplexů 6 - benzylaminopurinu a jeho derivátů v medicíně, kde jsou studovány pro své cytostatické účinky, je v této práci také věnována pozornost schopnosti tvorby komplexu uvedených derivátů s ionty mědi ((Cu(I) - benyzlaminopurin)). Tento kov byl zvolen nejen z hlediska své biologické významnosti, ale i proto, že přispívá k amplifikaci elektrochemických signálů.
This bachelor thesis deals with the electrochemical study of 6 - benzylaminopurine and its chlorinated derivatives on a pencil graphite electrode (PeGE) by using voltammetric methods. Except of common voltammetric methods, such as cyclic voltammetry (CV) or linear sweep voltammetry (LSV), also the new method, elimination voltammetric procedure (EVP), as the suitable tool for sensitizing of electroanalytical detection, was used in this thesis. From the point of view of the important role of metal complexes of 6 - benzylaminopurine and its chlorinated derivatives in medicine, as potential antineoplastic agens, the great attention is devoted also to the copper complex formation with derivatives studied ((Cu(I) - benyzlaminopurine)). This metal was chosen not only for its biological importance, but also for the ability to amplify the oxidation signals.
Vedoucí práce: Iveta Pilařová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: benzylaminopurin; cytokininy; voltametrie; benzylaminopurine; cytokinins; voltammetry; bakalářské práce; bachelor's theses