Benzylaminopurin jako nový prekurzor pro léčivo - Laskafeld, Ondřej (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá elektrochemickým studiem 6 - benzylaminopurinu a jeho chlorovaných derivátů na pencil grafitové elektrodě (PeGE) s využitím voltametrických metod. Kromě běžných voltametrických metod, jako jsou cyklická voltametrie (CV) nebo voltametrie s lineárně se měnícím potenciálem (LSV), byla v práci využita i nová metoda, eliminační voltametrická procedura (EVP), jež představuje vhodný nástroj pro zcitlivění elektroanalytické detekce. Z hlediska významné role kovových komplexů 6 - benzylaminopurinu a jeho derivátů v medicíně, kde jsou studovány pro své cytostatické účinky, je v této práci také věnována pozornost schopnosti tvorby komplexu uvedených derivátů s ionty mědi ((Cu(I) - benyzlaminopurin)). Tento kov byl zvolen nejen z hlediska své biologické významnosti, ale i proto, že přispívá k amplifikaci elektrochemických signálů.