Aplikace elektroanalytických metod v molekulární onkologii - Oweisová, Sabina (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá aplikací elektroanalytických metod - diferenční pulsní voltametrie a chronoamperometrie - pro detekci specifických sekvencí mikroRNA (miRNA). Využívá se při tom elektroaktivního značení volných 3´-konců miRNA pomocí komplexů šestimocného osmia a dusíkatých ligandů, a taktéž hybridizace s komplementární vazební DNA sondou připevněnou na magnetických kuličkách. MiRNA ovlivňuje genovou expresi genů vazbou na mRNA, a bylo prokázáno, že v nádorech může být hladina určitých miRNA zvýšena nebo snížena. Může tak sloužit jako potenciální biomarker. V práci je věnována pozornost detekci konkrétních typů miRNA nejenom v pufru, ale i v totalRNA, tedy ve směsi všech ostatních RNA molekul izolovaných z nádorové buňky. Ukázali jsme, že je možné elektrochemicky rychle a jednoduše detekovat konkrétní sekvenci miRNA v nadbytku totalRNA.