Vztah struktury a funkce telomerových proteinů - Veverka, Pavel; Hofr, Ctirad, 1974-; Masarykova univerzita. Ústav fyziky kondenzovaných látek (2015)
Tato diplomová práce se věnuje studiu interakcí vybraných proteinů shelterinového komplexu pomocí NMR spektroskopie, fluorescenční anizotropie a gelové retardační analýzy. Telomery jsou nukleoproteinové struktury vyskytující se na koncích chromozomů eukaryotických buněk. Telomerová DNA je tvořena z mnoha repetic konzervované sekvence - u člověka 5‘ TTAGGG-3’. Délka repetic se při každém dělení zkracuje. Telomerová DNA je prodlužována telomerázou, která je přirozeně aktivní v kmenových, embryonálních a také nádorových buňkách. U somatických buněk je telomeráza neaktivní nebo umlčena. Telomery jsou chráněny shelterinovým komplexem sestávajícím ze šesti základních proteinů. Tento komplex plní několik funkcí. Shelterin rozpoznává, váže, formuje a chrání telomerovou DNA. Shelterin reguluje přístup a aktivitu telomerázy. Centrálním proteinem shelterinu, který váže dvouřetězcovou DNA je TRF2.
This diploma thesis focuses on studying interactions of shelterin proteins using NMR spectroscopy, fluorescence anisotropy and gel retardation analysis. Telomeres are nucleoprotein structures located at the end of chromosomes of eukaryotic cells. Telomeric DNA consists of repetitive sequence - for example 5'-TTAGGG-3' in humans. The length of telomeres is shortened at each cell division. Telomeric DNA is extended by telomerase, which is natively active in stem and embryonic cells. Telomerase is additionally activated in tumor cells. Telomerase is inactivated or silenced in somatic cells. Telomeres are protected by shelterin complex that consists of six proteins. Shelterin fulfills several functions. Shelterin proteins recognize, bind, fold and protect telomeric DNA. Additionally, shelterin regulates access and activity of telomerase. TRF2 is a central shelterin protein that binds double-stranded DNA. TRF2 forms homodimers, which fold and stabilize telomeric loops.
Vedoucí práce: Ctirad Hofr
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: biofyzika; telomery; biophysics; telomeres; diplomové práce; master's theses