Vztah struktury a funkce telomerových proteinů - Veverka, Pavel (2015)
Tato diplomová práce se věnuje studiu interakcí vybraných proteinů shelterinového komplexu pomocí NMR spektroskopie, fluorescenční anizotropie a gelové retardační analýzy. Telomery jsou nukleoproteinové struktury vyskytující se na koncích chromozomů eukaryotických buněk. Telomerová DNA je tvořena z mnoha repetic konzervované sekvence - u člověka 5‘ TTAGGG-3’. Délka repetic se při každém dělení zkracuje. Telomerová DNA je prodlužována telomerázou, která je přirozeně aktivní v kmenových, embryonálních a také nádorových buňkách. U somatických buněk je telomeráza neaktivní nebo umlčena. Telomery jsou chráněny shelterinovým komplexem sestávajícím ze šesti základních proteinů. Tento komplex plní několik funkcí. Shelterin rozpoznává, váže, formuje a chrání telomerovou DNA. Shelterin reguluje přístup a aktivitu telomerázy. Centrálním proteinem shelterinu, který váže dvouřetězcovou DNA je TRF2.