Sledování mikrobiálního složení ve fermentovaných mléčných výrobcích v průběhu zrání a po dobu skladování - Černý, Ondřej (2015)
Data o výskytu bakterií bez použití méně spolehlivé a časově náročné kultivace můžeme získat využitím molekulárně biologických metod, jako jsou např. kvantitativní real time PCR nebo metagenomická analýza sekvenováním. V poslední době rostou možnosti využívání pyrosekvenování; především sekvence 16S rRNA genu je velmi používaná pro identifikace bakteriálních společenstev v různých typech vzorků. Tímto způsobem je možné studovat jak mikrobiální složení, tak jeho dynamiku v průběhu času a po případných vnějších zásazích. Předmětem této práce je výroba fermentovaných mléčných produktů a sledování jejich mikrobiálního složení v průběhu fermentace a po dobu skladování pomocí metagenomické analýzy sekvenováním.