Mobilní genetické elementy v šíření rezistence ke karbapenemům - Hradilová, Veronika (2015)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou antibiotické rezistence bakterií ke karbapenemům, která má v posledních letech vzrůstající tendenci. Bakterie s geny rezistence k těmto antibiotikům byly izolovány již po celém světě, a to nejen z klinického materiálu, ale také od volně žijících zvířat. Na variabilitě bakteriálních genomů se významně podílí horizontální genový přenos a mobilní genetické elementy. Ze souboru 504 vyšetřených australských racků (Chroicocephalus novaehollandiae) bylo získáno 43 kmenů Escherichia coli vykazující rezistenci ke karbapenemům vlivem přítomnosti genu blaIMP-4 pro produkci karbapenemázy typu IMP-4. Kmeny byly podrobeny molekulárně-biologické analýze, kterou byl zjištěn vysoký stupeň genetické variability a přítomnost mobilních genetických elementů - plazmidů, integronů a inzerčních sekvencí. U 42 % testovaných kmenů byl prokázán přenos genetického materiálu procesem konjugace. Soubor kmenů vykazoval podobnosti s humánními kmeny v Austrálii, které jsou