Detekce a kvantifikace mykobakterií v různých typech vod pomocí molekulárně biologických metod - Hyžáková, Anna (2015)
Mykobakterie jsou široce rozšířené v přirozeném prostředí včetně vody. Nachází se v různých typech vod, od vod přírodních povrchových, vody ve vířivkách a bazénech až po vodu kohoutkovou. Právě prostřednictvím vody dochází často ke kontaktu lidí s mykobakteriemi a tento kontakt může představovat zdroj infekce. Mezi významné oportunně patogenní zástupce, kteří se mohou ve vodě vyskytovat, patří i zástupci Mycobacterium avium komplex (MAC). Voda je důležitým zdrojem infekce této skupiny podmíněně patogenních mykobakterii u lidí. Práce je zaměřena na optimalizaci metody kvantitativní real-time PCR pro detekci zástupců rodu Mycobacterium a zástupců patřících do MAC ve vodách. Tato optimalizovaná metoda byla použita pro detekci a kvantifikaci ve vzorcích různých typů vod (studniční, kohoutková, surová, povrchová) v České republice. Celkem bylo zpracováno 31 vzorků, z nichž 0 (0 %) bylo pozitivní na přítomnost MAC a 31 (100 %) bylo pozitivní na přítomnost zástupců rodu Mycobacterium. Nejmén