Faktory virulence u bakterií rodu Klebsiella a infekce močového traktu - Valášiková, Simona (2015)
Infekce močového traktu jsou nejčastějšími nozokomiálními infekcemi, přičemž až 80 % těchto infekcí vzniká v souvislosti se zavedením permanentního močového katétru. Umělý povrch katétru představuje vhodné místo pro bakteriální adhezi a následnou tvorbu biofilmu. Jedním z významných rodů izolovaných z těchto infekcí je rod Klebsiella. Důležitou roli hrají faktory virulence bakterií, pomocí kterých kolonizují tkáně močového traktu či močové katétry a odolávají imunitnímu systému hostitele. V práci byly detekovány vybrané faktory virulence včetně biofilmu, ureázy, sideroforů, β-laktamáz a karbapenemáz. Vyšetřovaných bylo celkem 315 izolátů Klebsiella spp. z močových katétrů. Vybrané virulenční faktory byly detekovány u K. pneumoniae, K. oxytoca a R. terrigena. Statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy byly prokázány jen v produkci ureázy, ale výrazné rozdíly byly zaznamenány i na úrovni kmenů. Nejvýznamnějším faktorem virulence byl biofilm, který byl detekován u 95,9 % izolátů