Posouzení adheze a růstu kariogenních biofilmů na dentální restorativní aplikace - Vacek, Lukáš (2015)
Biofilm je společenství mikroorganismů nacházející se na rozhraní fází, uložené vXpolymerní hmotě, kterou samo aktivně vytváří. Nejčastější onemocnění, které je přímo spojené s přítomností biofilmu je zubní kaz. K opravě poškozeného chrupu slouží různé materiály, avšak pro své příhodné vlastnosti jsou jedním z nejpoužívanějších dentálních restorativních materiálů kompozity, jejichž matrici tvoří dimethakrylátové pryskyřice. Bylo prokázáno, že se na povrchu dentálních kompozitů akumuluje biofilm ve větší míře, než na okolní tkáni. Tato práce si kladla za cíl odhalit souvislost mezi základními složkami dentálních kompozitů a mírou tvorby biofilmu. V této práci byly testovány dentální materiály vyrobené zXmonomerů Bis-GMA, Bis-EMA, TEGDMA, UDMA a jejich kopolymerů. Materiály vyrobené z monomeru TEGDMA vykazovaly nejnižší míru tvorby biofilmu, naopak materiály vyrobené z monomerů Bis-GMA a Bis-EMA vykazovaly nejvyšší míru tvorby biofilmu.