Identifikace úseků proteinu YiuR odpovědných za interakci s kolicinem FY - Ďuriníková, Anna (2015)
Kolicin FY představuje antimikrobiální látku produkovanou nepatogenním kmenem Yersinia frederikseni Y27601. Účinek kolicinu FY na jiné mikroorganizmy je závislý na přítomnosti proteinu YiuR (Yersinia iron uptake receptor) na vnější membráně. Kolicin FY je účinný na mikroorganizmy rodu Yersinia a to především na patogenní kmen Y. enterocolitica, u nějž do této doby rezistence nebyla zjištěna. Naproti tomu stojí další gastrointestinální patogen Y. pseudotuberculosis, který je plně rezistentní k účinkům tohoto kolicinu. Rezistence a senzitivita jsou podmíněné vysoko specifickými interakcemi kolicinu s receptorem. Cílem diplomové práce je studium variabilních sekvencí receptorového proteinu YiuR u kolicin-senzitivních a kolicin-rezisentních yersinií s využitím metod molekulární biologie jako cílená mutageneze, klonování a sekvenování s následnou detekcí účinku kolicinu na vzniknuté rekombinantní kmeny.