Molekulární charakterizace plazmidů koaguláza negativních stafylokoků - Fišarová, Lenka (2015)
Koaguláza-negativní stafylokoky jsou známé především jako komenzálové na těle člověka a zvířat, mohou však způsobovat onemocnění, především u oslabených jedinců a pacietů s umělými tělními náhradami. Často bývají rezistentní k antibiotikům a geny rezistence mohou být umístěny na mobilních genetických elementech, jako jsou plazmidy. Rezistence se tak může šířit na jiné druhy bakterií. Cílem práce bylo odhalit rezistenci k antibiotikům u vybraných kmenů koaguláza-negativních stafylokoků, analyzovat jejich plazmidy, srovnat je mezi sebou a detekovat na nich geny způsobující tuto rezistenci. Většina kmenů byla rezistentní alespoň na jedno antibiotikum, mnohé kmeny byly rezistentní k většímu počtu antibiotik. Většina analyzovaných kmenů obsahovala také větší počet plazmidů. V případě rezistence k tetracyklinu a erytromycinu bylo detekováno několik genů rezistence. Pomocí restrikčního štěpení byly odhaleny plazmidy shodné u kmenů S. aureus, S. haemolyticus a S. petrasii, což svědčí o jejich