Amfizoické améby rodu Naegleria: genová typizace kmenů izolovaných z žaber ryb - Skulinová, Kateřina (2015)
Pro 23 nově izolovaných kmenů rodu Naegleria byly získány sekvence ITS1, 5.8S a ITS2 - používané v současné době k identifikaci druhů tohoto rodu. Nově získané sekvence umožnily analyzovat dosud největší soubor dat (18 sekvencí nových a 16 již dříve publikovaných), která charakterizují naeglerie izolované z žaber ryb. Fylogenetické analýzy sekvencí odhalily vztahy mezi jednotlivými „žaberními“ kmeny naeglerií a zařadily je k 5 nominálním druhům. Dva kmeny izolované z žaber Oncorhynchus mykiss s klinickými příznaky a histopatologicky prokázaným nodulárním onemocněním žaber (NGD) byly fylogeneticky nejblíže příbuzné/identické s Naegleria dobsoni. Z výsledků je patrná potřeba analyzovat ještě větší soubor kmenů izolovaných z žaber ryb, ideálně z případů vzplanutí žaberních onemocnění. Do budoucna je vhodné hledat další molekulární markery vhodné pro determinaci Naegleria spp. a zaměřit se i na kmeny s unikátním postavením ve fylogenetických stromech.