Genetika rysa ostrovida v Západních Karpatech - Turbaková, Barbora (2015)
Po rozsáhlém pronásledování v minulých staletí v Evropě se rys ostrovid (Lynx lynx) začíná pozvolna vracet do naší přírody. Na území České republiky, v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách, zasahuje okraj areálu rozšíření karpatské populace rysa ostrovida. Tato beskydsko-javornická populace je naší jedinou původní populací rysa a i když navazuje na hlavní zdrojovou populaci, její početnost je nízká a kolísá. Proto je důležité tuto populaci sledovat a zkoumat faktory, které ji nejvíce ohrožují, tedy pytláctví, migrační bariéry a fragmentaci krajiny. Cílem této studie bylo využít neninvazivní genetickou metodu pro zjištění početnosti, denzity a prostorové aktivity populace rysa ostrovida na vybraném území v České republice a na česko-slovenském pomezí - v Moravskoslezských Beskydech, Javorníkách, Hostýnsko-vsetínské hornatině a Vizovické vrchovině. Dalšími cíli bylo popsat genetickou variabilitu a strukturu studované populace a dozvědět se více o příbuznosti jedinců. Mezi roky 2009-