Diverzita monogeneí parazitujících na sladkovodních rybách Súdánu: současný stav a perspektivy - Pravdová, Markéta (2015)
V rámci systematické studie zaměřené na monogenea ryb řeky Nil v Súdánu bylo na 26 druzích hostitelských ryb nalezeno 41 druhů monogeneí, z nichž 11 pravděpodobně představuje druhy nové pro vědu. Zbývajících 29 druhů patří mezi dříve popsané taxony, které však byly (kromě 1 druhu gyrodaktyla) na území Súdánu zaznamenány poprvé. Nalezená monogenea reprezentovala těchto 18 rodů: Annulotrema (2 druhy), Bagrobdella (4 druhy), Bouxiella (1 druh), Cichlidogyrus (7 druhů), Dactylogyrus (8 druhů), Diplectanum (2 druhy), Dogielius (2 druhy), Enterogyrus (2 druhy), Gyrodactylus (2 druhy), Heteronchocleidus (1 druh), Heterobothrium (1 druh), Characidotrema (1 druh), Onchobdella (3 druhy), Protoancylodiscoides (2 druhy), Quadriacanthus (2 druhy) Scutogyrus (1 druh), Schilbetrema (1 druh) a Synodontella (2 druhy). V rámci jednoho hostitele bylo nejvíce druhů nalezeno na žábrách druhu Labeo niloticus (7 druhů rodu Dactylogyrus a 2 druhy rodu Dogielius). Převážná část monongeneí byla lokalizována na