Prostorová variabilita bromovaných zpomalovačů hoření v domácím prachu - Jílková, Simona, 1989- (2015)
Zpomalovače hoření jsou látky vyráběné ve velkém množství a využívané v různorodých aplikacích jako jsou stavební materiály, elektronika, plasty, textilie a výplňové pěny. Díky těmto aplikacím jsou hojně nacházeny ve vybavení domů i veřejných míst. Tyto látky difundují z materiálů do okolního prostředí a z něj se mohou kumulovat v biotě. Ve vnitřním prostředí byly nalezeny jak ve vzduchu, tak v prachu. Polutanty byly také detekovány v lidských matricích jako je krev nebo mateřské mléko. Hlavní cestou expozice člověka těmto látkám je ingesce potravy a prachu. Nejvíce zatíženou skupinou jsou děti, které se pohybují blízko podlahy, a tak se na jejich rukou a hračkách snáze uchytí zvířený prach. Navíc mají zvyk strkání různých věcí do pusy a tím tak zvyšují příjem těchto látek. Toxikologické studie poukazují na teratogenní, neurotoxické a karcinogenní účinky některých z těchto látek (především bromovaných zpomalovačů hoření). Dále se také zjišťuje jejich působení na thyroidní hormony. Toto