Charakterizace materialů vhodných pro konstrukci passivních vzorkovačů polárních organických látek ve vodním prostředí - Švecová, Kateřina (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na vývoj metody pasivního vzorkování polárních znečišťujících organických látek ve vodním prostředí. Tyto látky je nezbytné monitorovat v životním prostředí, a to především díky jejich rizikům pro vodní živočichy a člověka i jejich rozsáhlému použití v mnoha oblastech. Experimentální část je zaměřena na vývoj pasivního vzorkovače na principu difuzního gradientu v tenkých filmech DGT, který je založen na adsorpci látek do adsorbentu dispergovaného v tenké vrstvě hydrogelu. V rámci vývoje vzorkovače bylo provedeno měření difúzních koeficientů léčiv a perfluorovaných látek v hydrogelu, ale dále byly stanoveny vzorkovací rychlosti perfluorovaných látek z vodního prostředí do pasivního vzorkovače na bázi sorbentu dispergovaného v hydrogelu.