Epigenetické mechanismy toxicity v in vitro modelu dýchací soustavy - Brózman, Ondřej (2015)
Mezerové spoje jsou specializované uzavíratelné mezibuněčné kanálky, skrze které probíhá výměna informací a hmoty. Mezibuněčná komunikace mezerovými spoji (GJIC) je ústředním homeostatickým procesem, který je v buňce regulován četnými procesy. Hlavním regulačním mechanismem se zdá být fosforylace prostřednictvím kináz, jejichž působením může docházet jak k inhibici, tak nárůstu GJIC. Inhibice GJIC je pak chápána jako významný nádorově-promoční proces. Mnoho chemických agens aktivuje specifické protein-kinázy a zprostředkovaně tak ovlivňuje GJIC. Dle Světové zdravotní organizace (WHO) je v současné době znečištění ovzduší nejvážnějším zdraví ohrožujícím environmentálním faktorem, přičemž jednou z nejčastěji zmiňovaných skupin polutantů v této souvislosti jsou polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs). Zástupci nízkomolekulárních PAHs vykazují schopnost aktivace kaskády mitogenem aktivovaných protein-kináz (MAPK) následované inhibicí GJIC. S ohledem na všudypřítomnost těchto látek ...