Hodnocení biodostupnosti polutantů z půd pomocí chemických extrakčních metod - Neuwirthová, Natália; Bielská, Lucie; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2015)
Tahle diplomová práce spracováva téma biodostupnosti organických látek v půdách. Obsahuje přehled procesů ovlivňujících osud kontaminantů v půdách, shrnutí konceptu biodostupnosti a biodosažitelnosti a faktorů, jenž je ovlivňují. Představeny jsou selektivní extrakční metody s potenciálem být využívány ke stanovování biodostupnosti v půdách, zejména XAD a HPCD extrakce. Experimentální část je o optimalizaci dvou výše zmíněných metod a jejich porovnání s biologickým endpointem.
The thesis presents the topic of the bioavailability of organic compounds in the soil environment. It contains the summary of the soil processes influencing the fate of contaminants in soil, the bioavailability and bioaccessibility concept. It introduces the selective extraction techniques with potential to be used to assess the bioavailability in soil, especially XAD and HPCD extractions. The experimental part is about the optimization of the two above mentioned techniques and their comparison with a biological endpoint
Vedoucí práce: Lucie Bielská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: biologická dostupnost; biosorpce; znečištění půdy; biosorption; soil pollution; Biological Availability; diplomové práce; master's theses