Hodnocení biodostupnosti polutantů z půd pomocí chemických extrakčních metod - Neuwirthová, Natália (2015)
Tahle diplomová práce spracováva téma biodostupnosti organických látek v půdách. Obsahuje přehled procesů ovlivňujících osud kontaminantů v půdách, shrnutí konceptu biodostupnosti a biodosažitelnosti a faktorů, jenž je ovlivňují. Představeny jsou selektivní extrakční metody s potenciálem být využívány ke stanovování biodostupnosti v půdách, zejména XAD a HPCD extrakce. Experimentální část je o optimalizaci dvou výše zmíněných metod a jejich porovnání s biologickým endpointem.