Využití reverzní osmózy s in vitro detekcí v analýze estrogenních látek v povrchových vodách - Jánová, Kristýna (2015)
Přirozené estrogenní látky patří mezi látky vlastní velkému množství organismů. Současně s těmito látkami je známo množství látek syntetických s podobnými vlastnostmi. Při kontaminaci životního prostředí představují tyto látky riziko pro exponované organismy. Mají potenciál působit na endokrinní systém živočichů, persistují v životním prostředí a jejich odstranění ze životního prostředí je problematické. Z těchto důvodů je nutné estrogenní látky sledovat, analyzovat a neustále vyvíjet nové metody pro jejich detekci i odstranění ze životního prostředí. Jednou z metod používaných pro odstranění estrogenů je reverzní osmóza (RO), kdy jsou estrogeny společně s dalšími organickými látkami z vody odseparovány. V této diplomové práci byla RO využita jako metoda k zakoncentrování rozpuštěných estrogenů ve vodném vzorku s následným hodnocením estrogenity pomocí in vitro biotestu s buněčnou linií HeLa 9903. Metoda RO nebyla dosud pro tyto účely využívána ani prostudována.