Hodnocení humánní expozice s využitím toxikokinetických modelů - Václavíková, Jana (2015)
V důsledku expozice lidského organismu lipofilním látkám vzniká potřeba více porozumět procesu expozice a potenciálním efektům těchto látek. Z těchto důvodů se vyvíjí přesnější fyziologicky založené farmako/toxiko-kinetické (PBPK) modely, jejichž hlavním účelem je predikce tkáňových koncentrací toxikantů ze známé přijaté dávky. Novým přístupem v této oblasti je využití PBPK modelů pro reverzní dozimetrii. Výstupem je predikce chronické denní dávky (CDI) z naměřených tkáňových koncentrací. Právě pomocí CDI lze parametricky porovnávat vstupní data o koncentracích v různých biologických matricích. Tato diplomová práce se zaměřuje na praktickou aplikaci reverzních PBPK modelů s využitím metodiky analýzy humánních rizik. Jako vstupní data pro použitý PBPK model jsou využity hladiny vybraných chlorovaných persistentních organických polutantů (POPs), konkrétně 7 polychlorovaných bifenylů - PCB (28, 52, 38, 118, 138, 153 a 180) a vybraných organochlorovaných pesticidů - OCP (DDT, DDE, DDD, α-H