Probiotické bakterie jako producenti aktivní formy kyseliny listové - Křivá, Kateřina (2015)
Foláty jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Jsou důležité pro mnoho reakcí v těle. Nedostatek folátů je spojen s defekty neurální trubice u novorozenců, rakovinou a dalšími onemocněními. Probiotické bakterie jsou pro člověka zdraví prospěšné, např. produkcí vitamínů. Tyto bakteriální kmeny byly studovány pro svou schopnost produkovat foláty. Použití folát produkujících mikroorganismů může být považováno za novou perspektivu v užití probiotik. V této diplomové práci jsme se zaměřili na pět vybraných probiotických bakteriálních kmenů, které jsou schopny produkce folátů. Pro stanovení tohoto vitamínu byla použita mikrobiologická assay. Dále jsme se zaměřili na vliv přídavku kyseliny listové a fruktooligosacharidů do kultivačního média. Jako nejlepší producent folátu se ukázal S. thermophilus 144. Druhá nejvyšší koncentrace vitaminu byla naměřena u B. pseudocatenulatum CCM 7094. Naopak nejhůře na tom byl s produkcí kmen B. catenulatum CCM 4989. Výsledky této práce ukazují, že produkce v