Studium využití pasivních vzrokovačů na bázi silikonové gumy pro vzorky ovzduší - Pokladník, Martin (2015)
Tato práce nastiňuje základní principy a koncepce vzorkování vzduchu se zaměřením na pasivní vzorkování. V současnosti je nejrozšířenějším materiálem používaným v globálním monitorování perzistentních organických polutantů (POPs) v atmosféře polyuretanová pěna (PUF), která však má jisté nedostatky související se současným vzorkováním plynné i částicové frakce atmosférických polutantů. Tyto nedostatky mohou způsobovat obtíže při interpretaci získaných dat. Práce navrhuje využít jako alternativu k běžně používaným diskům PUF vzorkovače na bázi silikonové gumy, které se již používají pro pasivní vzorkování vody a pro které by tento problém neměl mít velký význam. Jako první krok při zkoumání využitelnosti tohoto materiálu pro pasivní vzorkování vzduchu bylo zvoleno experimentální stanovení rozdělovacích koeficientů silikonová guma-vzduch. Rozdělovací koeficienty byly stanoveny pro skupinu polycyklických aromatických uhlovodíků (PAHs) a polychlorovaných bifenylů (PCBs), které patří k dobře