Vliv stilbenů na zánětlivou odpověď endoteliálních buněk in vitro - Sejpková, Kateřina (2015)
Lipopolysacharid (LPS) z Escherichia coli indukuje obrannou imunitní reakci prostřednictvím Toll-like receptoru 4 (TLR4), který je členem rodiny vrozených imunitních receptorů rozpoznávajících molekuly asociované s patogeny (pathogene associated molecular patterns, PAMP) a molekuly související s rozvojem stresové reakce (dangerous associated molecular patterns, DAMP). Předpokládali jsme, že stilbeny resveratrol, pterostiben a pinosylvin budou schopné zmírnit aktivaci TLR 4, způsobenou podáním LPS. Jako model jsme použili lidskou endoteliální buněčnou linii odvozenou z pupečníkové cévy (human endothelial cell line, HUVEC). Pro stanovení míry zánětlivé aktivace jsme měřili expresi proteinu mezibuněčné adheze (intercellular adhesion molecule 1, ICAM-1) a produkci interleukinu 6 (IL-6). Pro zjištění změn v aktivaci TLR 4 jsme měřili fosforylaci nukleárního faktoru κB (NFκB) a ERK 1/2. Nicméně resveratrol, pterostilben ani pinosylvin neměli statisticky významný efekt na expresi ICAM-1 ani na produkci IL-6 a ani na aktivaci NFkB či ERK 1/2.