Antibakteriální imunitní mechanismy ryb - Bartoňková, Jana; Hyršl, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Imunitní systém ryb se stejně jako u ostatních obratlovců dělí na mechanismy vrozené (nespecifické) i adaptivní (specifické). Oba systémy jsou spolu úzce propojeny a vzájemně kooperují ve snaze udržet organismus v rovnováze. Ryby představují heterogenní skupinu živočichů. Jakožto poikilotermní organismy se musí vyrovnávat především se sezónními výkyvy teplot a s tím souvisejícími změnami v okolním prostředí. Mezi antibakteriální mechanismy vrozené imunity patří komplementový systém, oxidační vzplanutí fagocytů, lysozym, lektiny a jiné antibakteriální peptidy. Tato diplomová práce je zaměřena zejména na první tři jmenované komponenty vrozené imunity. Byl sledován vliv vybraných vnitřních (ploidie, nákaza, znečištění) a vnějších faktorů (sezóna) na vybrané imunitní mechanismy. Měřením aktivity komplementu bylo zjištěno, že tento parametr se v závislosti na sezóně dynamicky mění. Zdá se, že hlavní roli má teplota vody, ovšem důležitým faktorem je potenciální nákaza.
The fish immune system as well as the immune system of other vertebrates consists of innate and adaptive mechanisms. Both these parts are closely connected and cooperate together to maintain homeostasis. Fish are heterogenous group of organisms and as they are poikilothermic, they have to deal with changes in the environment, aspecially with temperature, connected with season changes. Antibacterial mechanisms of the innate immunity are represented by the complement system, respiratory burst of phagocytes, lysozyme, lectins and other antibacterial peptides. This thesis targets especially on first three mentioned innate components. We have been studying the impact of chosen endogenous (ploidy, desease, intoxication) and exogenous factors (season) on complement activity, respiratory burst and level of lysozyme in skin mucus. We have found out that complement activity is influenced by season. It seems that temperature has the key role but the role of potencial infection is also important.
Vedoucí práce: Pavel Hyršl
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: komplement; oxidativní vzplanutí; ploidie; respiratory burst; ryby -- imunologie; T-2 toxin; Complement; Fish; Ploidies; T-2 Toxin; diplomové práce; master's theses