Antibakteriální imunitní mechanismy ryb - Bartoňková, Jana (2015)
Imunitní systém ryb se stejně jako u ostatních obratlovců dělí na mechanismy vrozené (nespecifické) i adaptivní (specifické). Oba systémy jsou spolu úzce propojeny a vzájemně kooperují ve snaze udržet organismus v rovnováze. Ryby představují heterogenní skupinu živočichů. Jakožto poikilotermní organismy se musí vyrovnávat především se sezónními výkyvy teplot a s tím souvisejícími změnami v okolním prostředí. Mezi antibakteriální mechanismy vrozené imunity patří komplementový systém, oxidační vzplanutí fagocytů, lysozym, lektiny a jiné antibakteriální peptidy. Tato diplomová práce je zaměřena zejména na první tři jmenované komponenty vrozené imunity. Byl sledován vliv vybraných vnitřních (ploidie, nákaza, znečištění) a vnějších faktorů (sezóna) na vybrané imunitní mechanismy. Měřením aktivity komplementu bylo zjištěno, že tento parametr se v závislosti na sezóně dynamicky mění. Zdá se, že hlavní roli má teplota vody, ovšem důležitým faktorem je potenciální nákaza.