Interakce DNA s cytotoxickými komplexy ruthenia - vliv na stabilitu nukleosomu a organizaci chromatinu - Hreusová, Monika (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem vlivu dinukleárních rutheniových komplexů, složených ze dvou {(η6-p-isopropyltoluen)RuCl[3-(oxo-κO)-2-methyl-4-pyridinonato-κO4]} jednotek, které jsou propojeny flexibilním alifatickým řetězcem různé délky [(CH2)n (n = 4, 8, 12)] na stabilitu, vznik nukleozomu a kondenzaci chromatinu. Modifikace DNA těmito komplexy byly sledovány při dvou teplotách - 25 °C a 37 °C v různých časech. Dosáhnuté výsledky byly srovnány s účinkem cis-diammindichloridoplatnatého komplexu - cisplatiny, který je klinicky využívaným cytostatikem. Bylo zjištěno, že s rostoucí délkou alifatického uhlíkatého řetězce komplexu a také v čase klesá stabilita nukleozomu a současně stoupá množství zkondenzované DNA, přičemž tento efekt je mnohem výraznější, než u cisplatiny.