Vizualizace ionizačních center při naprašování pulzy velkého výkonu - Šlapanská, Marta (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje vizualizaci ionizačních center, také označovaných jako nehomogenity plazmatu či spoky, při magnetronovém naprašování pulzy velkého výkonu. V práci je popsán základní princip několika metod naprašování tenkých vrstev a uvedení do problematiky spoků. Tyto spoky byly pozorovány pomocí rychlé kamery. Byla navrhnuta metodika zpracování vyfotografovaných snímků, pomocí které byl zjištěn jak počet spoků, tak jejich rychlost. Dále byl zkoumán vliv magnetického pole na počet a rychlost spoků.