Kompetence Celní správy České republiky - Klimtová, Petra, 1984- (2015)
Rigorózní práce deskripcí a analýzou stávajících kompetencí Celní správy České republiky hledá odpověď na otázku, zda lze i po vstupu České republiky do Evropské unie výkon celního dohledu a správu cel a daní souvisejících s přechodem zboží přes státní hranice, považovat za dominantní funkci celních orgánů. V historických souvislostech jsou postupně identifikovány tyto základní kompetence celní správy: správa cel, daně z přidané hodnoty, spotřebních a ekologických daní, dělená správa, činnost celní správy jako orgánu činného v trestním řízení a souborná kategorie ostatních kontrolních činností. Jednotlivé kompetence jsou popsány z hlediska procesů v nich probíhajících. Závěrečná část práce je věnována očekávanému funkčnímu vývoji celní správy.