Jednoduché modely doby čekání na událost - Ščavnický, Jakub; Lánský, Petr; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem teorie obnovy a vybraných spojitých rozdělení pravděpodobnosti. Jsou zde zavedeny základní pojmy teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky. Dále jsou odvozeny vzorce pro odhad parametrů pěti spojitých rozdělení pravděpodobnosti metodou momentů a metodou maximální věrohodnosti. Poslední část práce je zaměřena na Weibullův model obnovy. Jsou studovány jeho základní vlastnosti, simulovány náhodné výběry a proveden numerický odhad parametrů.
This thesis studies renewal theory and selected continuous probability distributions. Firstly, basic concepts of probability theory and mathematical statistics are introduced. Further on, relationships for estimating parameters of the five selected distributions are derived using the method of moments and the maximum likelihood method. The last part of the thesis is focused on the Weibull's renewal model. Its basic characteristics are studied, random samples of the model are simulated and numerical parameter estimation is performed.
Vedoucí práce: Petr Lánský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: bodové náhodné procesy; point random processes; bakalářské práce; bachelor's theses