Mezipohlavní rozdíly v křížokyčelním kloubu - Hajdová, Jana (2015)
Studium medzipohlavních rozdílů na kostře má v antropologii důležité postavení při vytváření metod pro určování pohlaví z kosterních pozůstatků. Správné určení pohlaví je závislé na identifikaci pohlavně specifických nebo sexuálně dimorfním znaků. Tato práce se zabývá medzipohlavnými rozdíly v oblasti křížokyčelního kloubu. Teoretická část obsahuje přehled poznatků o biologické podstatě sexuálního dimorfizmu a o vlivech vytvářejících mezipohlavní rozdíly na pánvi. Pánevní pletenec jako funkční celek zahrnující křížokyčelní kloub je oblastí, která se vyznačuje vysokou mírou vyjádření sexuálního dimorfizmu a zároveň nízkou populační závislostí. Metody odhadu pohlaví z pánve proto dosahují vysoké reliabilitu. I když se oblast krížokyčelního kloubu používá při určování věku dožití a některé jeho součásti a znaky v blízkosti jsou známé v metodice sexuální diagnostiky (sulcus praeauricularis / paraglenoidalis, arc composé), medzipohlavným rozdílem přímo na kloubní ploše se nevěnovalo mnoho p