Fluktuační asymetrie korunek zubů dočasného a trvalého chrupu - Jančová, Mária (2015)
Fluktuačná asymetria je v súčasnosti používaná ako jeden z nástrojov na odhad vývinovej stability jedinca, prípadne celej populácie. Štúdium dentálnej fluktuačnej asymetrie na znakoch dočasného a trvalého chrupu patriacich rovnakým jedincom umožňuje zistiť mieru ich individuálnej schopnosti vyrovnať sa so stresovými faktormi narušujúce ich ontogenézu. Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce bolo zistiť, či existuje rozdiel vo veľkosti fluktuačnej asymetrie na znakoch zubov dočasného a trvalého chrupu. Na meranie znakov boli použité sadrové odliatky zubného chrupu pochádzajúce z Brnenskej zbierky zubných odtlačkov. U vybraných jedincov, ktorí mali zhotovené odtlačky dočasného aj trvalého chrupu boli na zuboch (rezáky, očné zuby, stoličky) hornej aj dolnej čeľuste merané tri rozmery. Vybrané boli odliatky od 51 jedincov, z čoho bolo 17 mužov a 34 žien. Nebol zistený štatisticky signifikantný rozdiel vo veľkosti fluktuačnej asymetrie medzi ženským a mužským chrupom. Zuby dočasného chrupu v