Stárnutí v historii a prehistorii - Gamovský, Marek (2015)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit přehled o stárnutí člověka v širších bio-socio-kulturních souvislostech, mezi něž patří například životní styl, fyzická zátěž, stravování. Jako hlavní zdroje byla použita literatura z oblasti biologie a medicíny, pojednávající o procesech stárnutí provázejících. Základní úrovní, kterou stárnutí postihuje, jsou buňky a metabolické procesy, které se v nich odehrávají (např. nedokonalá funkce jaderné DNA, poruchy mitochondrií aj.). Tyto změny se pak projevují jako znaky stárnutí i na vyšších úrovních organismu, jak v různých fenotypových projevech (vzhledu jednotlivých částí těla), tak ve funkcích orgánů a zdraví. V souvislosti s pokroky lékařské vědy v oblasti chorob stáří a dalšími civilizačními procesy (kvalita a dostupnost zdravotní péče) se navzdory procesům stárnutí zastoupení starých lidí v populaci neustále zvyšuje. Vnímání stáří a role seniorů ve společnosti má dobový charakter a liší se u různých kultur. Starým lidem se dopřává uznání za