Gliomové nádorové kmenové buňky - jejich charakteristika, analýza a izolace - Hampl, Marek (2015)
Tato diplomová práce se věnuje nádorovým kmenovým buňkám gliomů u myší gliomové linie GL261. Cílem této práce je na základě specifických povrchových markerů charakterizovat tyto nádorové kmenové buňky, následně je pomocí těchto markerů izolovat a nakonec je analyzovat pomocí exprese ABC transportérů a molekul specifických pro kmenové buňky. Na základě tohoto výzkumu bylo zjištěno, že v buněčné linii GL261 se nacházejí buňky, které na svém povrchu exprimují molekuly CD15, CD133 a A2B5, specifické pro neurální kmenové a progenitorové buňky a ABCG2 transportér. Některé z těchto buněk pozitivních na expresi daných povrchových molekul byly schopny vytvářet plovoucí sférické útvary zvané neurosféry. U vzniklých neurosfér byla zjištěna zvýšená exprese některých markerů pluripotence a markerů neurálních kmenových a progenitorových buněk, avšak byla zjištěna také zvýšená exprese některých molekul specifických pro diferencované neurální buňky. Z těchto výsledků tedy vyplývá, že v myší gliomové ...