Role transkripčních továren v organizaci vzdálených chromatinových interakcí u embryonálních kmenových buněk - Szarowská, Bára (2015)
Na prostorové organizaci genomu se podílí obě formy chromatinu, aktivní euchromatin i inaktivní heterochromatin. Chromatin je v jádře uložen do specifických domén tvořících chromozomální teritoria. Oblasti jednotlivých domén i chromozomálních teritorií spolu mohou interagovat pomocí chromozomálních smyček, které vznikají z vláken aktivního euchromatinu. Re-lokalizace genomových oblastí do vzájemné blízkosti pomocí smyček je označována jako long-range interakce. Dočasná stabilita těchto interakcí může být zajištěna oblastmi s vysokou koncentrací transkripčních faktorů, např. v transkripční továrně. Tato diplomová práce je zaměřena na sledování long-range interakcí mezi lokusem genu Oct4 s vybranými genovými lokusy v lidských embryonálních kmenových buňkách. Dále se snaží popsat dynamiku jejich tvorby v závislosti na typu buněčné linie. V dalším kroku je pomocí inhibitorů RNA polymerázy II sledována role transkripčních továren v organizaci long-range interakcí. Popis vzniku a dynamiky ...