Analýza autofagie u prostatických nádorových buněk po působení vybranými cytostatiky - Štěpka, Petr (2015)
Nádorová onemocnění prostaty v současné době patří mezi nejčastější malignity mužské populace. Tyto nádory se v pokročilých stádiích často vyznačují silnou rezistencí k terapii a špatnou prognózou. Autofagie, buněčný katabolický proces recyklace a odstraňování poškozených částí buněk, je nástrojem udržování buněčné homeostázy a brání nádorové transformaci. V již transformovaných nádorových buňkách ale může přispívat k jejich rezistenci, přežívání a napomáhat vzniku metastáz. V současnosti je tak předmětem výzkumu možnost farmakologické inhibice autofagie za účelem omezení jejího ochranného působení a posílení cytotoxického efektu terapie. V této práci jsme se u buněčných linií PC-3 a 22Rv1 testovali toxicitu běžně používaných inhibitorů autofagie 3-methyladeninu a Bafilomycinu A1, jejich vliv na autofagii a působení při kombinaci s cisplatinou. Zároveň jsme analyzovali expresi vybraných genů spojených s regulací autofagie a apoptózy. Naše výsledky ukázaly výrazné rozdíly v reakci na ...