Analýza výskytu vybraných patogenních mikroorganismů u malých hlodavců - Němcová, Tereza (2015)
V této diplomové práci se věnujeme vybraným patogenním mikroorganismům, jejichž rezervoáry jsou malí hlodavci vyskytující se v České republice. Tyto vybrané patogeny způsobují zoonotická onemocnění, tedy onemocnění, jejichž agens jsou přenosná ze zvířat na člověka. Teoretická část diplomové práce v úvodu shrnuje obecné poznatky o šíření a vzniku infekčního zoonotického onemocnění u člověka včetně role hlodavců v tomto procesu. Dále se zde zabýváme několika onemocněními, k nimž se vztahuje praktická část práce, a to s cílem přiblížení kontextu jejich výskytu a možnostem diagnostiky u člověka. Jsou jimi lymeská borelióza, tularémie, Q-horečka a hantaviry způsobené infekce. Těmto zoonózám je zde věnována pozornost z hlediska infekčního agens, patogenity, průběhu infekce, diagnostiky, léčby, prevence a výskytu v ČR. Experimentální část práce má charakter studie výskytu (prevalence) patogenních mikroorganismů u odchycených hlodavců a je založena na detekci těchto infekčních agens v orgánech