Úloha vybraných biogenních aminů v regulaci oxidativního vzplanutí fagocytů - Hedbávná, Hana (2015)
Serotonin je biogenní amin, který vyniká rozmanitostí svého působení v organizmu. Nacházíme jej nejen v mozku, kde zastává funkci neurotransmiteru, ale také v periferních tkáních včetně krve. V krvi je skladován a přenášen krevními destičkami, které jsou hlavním zdrojem serotoninu v místech poranění a zánětu. V těchto oblastech může serotonin dosahovat značné koncentrace až 10-4 M. Předkládaná práce se zabývá vlivem serotoninu na oxidativní vzplanutí neutrofilních granulocytů, jež jsou nejpočetnějšími leukocyty člověka. Prokázáno bylo snížení chemiluminiscenční odpovědi jak celkových fagocytů, tak neutrofilů izolovaných z lidské krve působením serotoninu v koncentracích 10-5 až 10-4 M. Serotonin neměl významný vliv na míru fosforylace proteinu p47PHOX, ani proteinkinas α, βII a δ za využití metody western blot. Dále byla metodou western blot zjišťována přítomnost serotoninových receptorů na populacích lidských leukocytů. Na mononukleárních leukocytech byl detekován serotoninový ...