Vliv přirozené imunity na ornamentaci a kondici ptáků - Elčknerová, Pavla; Hyršl, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Přirozená imunita ptáků je základním mechanizmem obrany proti patogenům. V současné době se stále častěji ukazuje propojení imunitního systému např. s ornamentaci zajišťující signalizaci mezi jedinci. Tento vztah byl experimentálně zkoumán na vlaštovce obecné (Hirundo rustica) a také byly standardizovány metody pro stanovení jednotlivých komponent přirozené imunity. Pro stanovení humorální složky imunity byla použita bioluminiscenční metoda měřící aktivitu celkového komplementu s využitím bioluminiscenčních bakterií E. coli. Po porovnání výsledků nebyla prokázána korelace mezi komplementem, délkou ocasních per, váhou, pohlavím, délkou tarsální kosti, barvou per na hrudi a na hrdle. Standardizace proběhla na kuru domácím (Gallus gallus f. domestica) a holubu domácím (Columba livia f. domestica), kde byl porovnán i rozdíl aktivity komplementu u vzorků plazmy a séra. V rámci vedlejší metodiky byly vyzkoušeny na ptácích imunoturbidimetrická metoda a ELISA metoda pro stanovení C3 složky komplementu, hemolytický test pro detekci komplementu a ELISA pro stanovení koncentrace lysozymu.
Innate immunity is the fundamental mechanism of the defence against pathogens. Currently there has been revealed the ability of immune system to communicate with the ornamentation providing signalization among individuals. This relation was experimentally explored on the barn swallow (Hirundo rustica) and also there have been made standardization of methods for establishment of the single component of innate immune. For the establishment of humoral part of immunity there has been used bioluminescent method measuring the activity of complete complement with the utilisation of luminescent bacteria E. coli. After the comparison of results there has been no correlation proved between complement, length of tail feathers, weight, sex, length of tarsal bone, colour of chest and collar feathers. Standardization has been made on the chicken (Gallus gallus f. domestica) and pigeon (Columba livia f. domestica), when there was considered even the difference of the activity of complement in the samples of plasma and serum.
Vedoucí práce: Pavel Hyršl
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: komplement; ornamentace; oxidative burst; oxidativní vzplanutí; ptáci -- imunologie; ornamentation; Birds; Complement; diplomové práce; master's theses